Caradt

Filter

  • Cultural and Creative Industries
  • Situated Art and Design
  • Biobased Art and Design
  • All

Search

‘Sensory Connections’ Oproep workshop in Kunsthal Rotterdam op 15 januari 2024

Jenny van den Broeke en Michel Witter zijn druk met het voorbereiden van een tweede co-creatie workshop in de Kunsthal Rotterdam op maandag 15 januari 2024. Voor deze workshopdag zoeken we dove, horende en slechthorende personen. Je gaat een dag lang samen werken om onderzoek te doen hoe het museum een inclusievere ervaring kan bieden. Je zal deelnemen aan een aantal oefeningen en in een duo de ervaring van de expositie in kaart brengen. In de middag is er een maaksessie waarin je jullie ideeën samen verbeelden. Daarin staat verbinding, door middel van een zintuigelijke ervaring, centraal.

Eerder organiseerden Michel en Jenny al een succesvolle en fijne workshop waar de deelnemers (doof, slechthorend en horend) vertelden een toffe en leerzame dag te hebben gehad.

Het invullen van verschillende enquêtes maakt ook onderdeel uit van de dag. Hiermee halen we informatie op voor het PhD onderzoek van Michel Witter.

Elastieken zijn onderdeel van de intro oefening
Het gebouw van de Kunsthal in Rotterdam
Impressie van een workshop onderdeel
Eerdere workshop zintuiglijke sieraden (Sencity 2023)

Deze workshop maakt deel uit van het onderzoek ‘Sensory Connections’ van Michel Witter. Michel is als PhD student verbonden aan de universiteit van Tilburg en hij is docent op Hogeschool Avans waar hij zich inzet voor de rol van ontwerpers binnen de brede wereld van gezondheid en welzijn.

 

Een interessanter, inclusiever museum voor iedereen

Zijn PhD onderzoek heeft als doel kennis op te doen over de verschillen en verbindingen tussen de zintuiglijke waarnemingen van iemand die doof of slechthorend is en iemand die hoort tijdens een bezoek aan het museum.

Het onderzoek zal uiteindelijk nieuwe inzichten geven om een bezoek aan het museum interessanter voor iedereen te maken. En daarnaast levert het onderzoek kennis op voor ontwerpers zodat zij in hun werk de verbinding kunnen leggen met én tussen mensen met verschillende auditieve ervaringen.

Michel heeft ook een video gemaakt met de uitleg over het onderzoek. Kijk hieronder:

 

Workshop in de Kunsthal, Rotterdam op maandag 15 januari

Om deze bovenstaande doelen te bereiken zoeken we de medewerking met mensen die doof zijn, slechthorend zijn en horend zijn en interesse hebben om deel te nemen aan een nieuwe workshopdag in museum Kunsthal in Rotterdam op maandag 15 januari. (Er volgen nog meer sessies op latere momenten en wellicht ook andere locaties!). Van deze deelnemers verwachten we dat ze op een of andere manier verbonden zijn met de wereld van creativiteit, hetzij dat zij student aan een creatieve opleiding zijn, werkzaam zijn bij een organisatie binnen de creatieve sector of op een andere manier daar ervaring mee hebben.

Op deze dag is het museum speciaal open voor ons. We gaan daar samen met andere deelnemers onze zintuiglijke ervaringen onderzoeken en vastleggen. In de middag staat er een maaksessie op het programma waarin we al makend zoeken naar mogelijkheden om verbindingen te leggen tussen de verschillende belevingen en uit te drukken hoe dit zintuiglijk uitgedrukt kan worden.

De inzichten die we op doen nemen we mee in de volgende sessies. Interessante invalshoeken worden dan bijvoorbeeld in samenwerking met ontwerpers en technici verder onderzocht.

 

Wie zoeken we?

Je bent nieuwsgierig! (Naar de samenwerking met de andere deelnemers en je eigen zintuiglijke ervaring in het museum)

Ontwerpervaring is niet vereist, een open houding en enthousiasme wel, maar wel bekend met de creatieve sector.

Je bent beschikbaar op maandag 15 januari! (Je krijgt een vergoeding en het museum verzorgt de lunch. Kun je niet op de 15e maar je hebt wel interesse, geef je dan op voor een volgende activiteit in het kader van Michel’s onderzoek!)

Gebaren- en schrijftolken worden op verzoek door ons geregeld en betaald.

 

Wie zijn wij?

Michel Witter heeft lang als docent bij de opleiding Communicatie en Multimedia gewerkt in Breda. Nu ontwikkelt hij een nieuw onderwijsprogramma bij Avans Hogeschool waarin zorg en ontwerp samen komen. Hij doet PhD onderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Michel is horend en spreekt NGT op beginnersniveau.

Jenny van den Broeke is filmmaker en docent op St.Joost school of arts & design in Breda, op de afdeling film en fotografie. Zij gaf lang het vak zintuigen en makerschap waarin eerstejaars studenten onderzoeken hoe je zintuigen als zien, horen, voelen en ruiken kunt gebruiken bij het maken van werk. Daarnaast is zij, evenals Michel, onderzoeker bij het lectoraat van Caradt waar ze onderzoek doet hoe er meer begrip tussen verschillende personen kan komen door kunst. Jenny is horend.

Jenny van den Broeke (links) en Michel Witter (rechts) tijdens Sencity festival 2023.

Heb je interesse en wil je meedoen?

Scan hier de QR-code voor het inschrijfformulier of klik hierarrow

 

Of heb je nog vragen?

Je kunt ons per mail of Teams bereiken. We horen graag van je!
Michel – mml.witter@avans.nlarrow
Jenny – j.vandenbroeke@avans.nlarrow

‘Investigating the potential of sensory augmentation to bridge the sensory gap between deaf and hearing.’

Michel Witter, with a foundation in computer science and digital art, integrates technology and art in education. As a tutor since 2002 at Communication & Multimedia Design program of Avans, he specializes in information design and accessibility. Currently, Michel is researching sensory augmentation for his PhD.

Michel Witter arrow

‘Imagination is the key to a strong inclusive society. Artistic work and situated design can contribute to a better understanding of the other.’

Jenny van den Broeke is a researcher within the Situated Art and Design research group, and a tutor on the Photography, Film & the Digital study programme at St. Joost school of Art & Design in Breda. In her own practice she works as a trainer, director, and producer of artistic projects that address social topics.

 

Jenny van den Broeke arrow

Research Group: Situated Art and Design

Living in cities developed around data and acting within the inscrutable structure of our techno-society demands art and design that can help understand how we relate to these rapidly changing surroundings and to reflect on that relationship. The research group Situated Art and Design responds to this exigency by fostering a situated turn in art and design through a diverse portfolio of interdisciplinary research projects in partnership with academic and cultural partners, as well as with government and industry.

Read more arrow

Thank you for your subscription! Please check your email inbox to confirm.

Okay