Caradt

Filter

  • Cultural and Creative Industries
  • Situated Art and Design
  • Biobased Art and Design
  • All

Search

Studenten presenteren resultaten van ontwerpend onderzoek

Derdejaarsstudenten Grafisch en Ruimtelijk Ontwerp van AKV|St.Joost presenteerden de resultaten van hun ontwerpend onderzoek in het Havenkwartier in Breda en de wijk Boschveld in ’s-Hertogenbosch.

Lectoraatsonderzoek

De resultaten van de studenten vormen de “ruwe data” voor het onderzoek dat Caradt-onderzoeker Barbara Asselbergs binnen het lectoraat Mensgericht Creëren uitvoert. Zij onderzoekt de relatie tussen de ontwerpcontext en het succes van gesitueerde ontwerpmethoden. Voor dit verband is binnen de bestaande literatuur weinig aandacht. Eerder onderzoek van Asselbergs suggereert echter dat deze context een sterk bepalende factor vormt voor het succes van de toepassing van zulke methoden.

Presentatie ontwerpresultaten wijk Boschveld in ’s-Hertogenbosch. © Cindy van Ree

Samenwerking

De gemeente Breda en het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) zijn samenwerkingspartners in dit project. De onderzochte stadsgebieden zijn door hen aangedragen als ontwikkelgebieden. In het Havenkwartier in Breda en in de wijk Boschveld in ‘s-Hertogenbosch is sprake van een gemengd gebruik van de omgeving. Er zijn bewoners, bedrijven, een gevarieerde infrastructuur, ruimte voor recreatie en culturele activiteiten. Beide gebieden grenzen aan het spoor en aan het water.

Ontwerpvraag

De ontwerpvraag die de studenten eerder hadden ontvangen was het onderzoeken van de waarden van de twee gebieden in Breda en ‘s-Hertogenbosch door middel van gesitueerde ontwerpmethoden. De bedoeling was om de uitkomsten van het onderzoek in te zetten ten behoeve van een ontwerp, waarmee de studenten een positieve bijdrage leverden aan één van de wijken.

‘I look at the ways in which citizens can play an active role in shaping their cities, and how new media and technology can contribute to this.’

Barbara Asselbergs was a researcher within the Situated Art and Design research group from 2016 until 2020. She also was coordinator of the New Design & Attitudes at St. Joost School of Art & Design.

 

Barbara passed away on 22.10.2021 – after two years of intensive treatment and care – from the effects of leukemia.

Barbara Asselbergs arrow

Research Group: Situated Art and Design

Living in cities developed around data and acting within the inscrutable structure of our techno-society demands art and design that can help understand how we relate to these rapidly changing surroundings and to reflect on that relationship. The research group Situated Art and Design responds to this exigency by fostering a situated turn in art and design through a diverse portfolio of interdisciplinary research projects in partnership with academic and cultural partners, as well as with government and industry.

Read more arrow

Thank you for your subscription! Please check your email inbox to confirm.

Okay