Caradt

Filter

  • Cultural and Creative Industries
  • Situated Art and Design
  • Biobased Art and Design
  • All

Search

An Invitation to Dance | TENT, Rotterdam | 26 May – 23 June

Kenniskringlid Noud Heerkens van het lectoraat Mensgericht Creëren presenteert zijn film-installatie An Invitation to Dance in TENT, Rotterdam van 26 mei tot en met 23 juni.

An Invitation to Dance is het resultaat van een onderzoekarrow naar de filmische beleving van dans dat Heerkens uitvoerde voor het lectoraat. Heerkens werkte hierbij samen met choreograaf Loïc Perela. Het werk laat een kruisbestuiving zien tussen dans, cinema- en technologie. Bezoekers van de installatie kunnen zich laten meevoeren in de wereld van de dansers op het doek in een omgebouwde dansarena.

Installatie

In de installatie An Invitation to Dancearrow is er geen omgeving, geen notie van tijd. Er zijn vijf lichamen, vijf individuen allen bevangen door eenzelfde, zich eindeloos herhalende impuls, die wordt versterkt door de beat van de muziek.  Ze kunnen niet stoppen met dansen.

De generieke installatie verandert voortdurend door de achterliggende software. ‘Het is een vorm van mentale interactie’, zegt filmmaker Heerkens, die in 2015 het onderzoek startte naar de relatie tussen lichamelijkheid en beleving. De manier waarop de bezoekers zich door de ruimte bewegen, verandert de blik op het werk en bepaalt de associaties die zij in hun hoofd bij de veelsoortige en veranderende stroom van dansbeelden maken.

De installatie is te zien bij TENT Rotterdamarrow van 26 mei tot en met 23 juni.

An Invitation to DANCE

This research project examines the cinematic experience of a dance performance.  

Read more arrow
‘The essence of the situated, cinematic experience of dance lies in the mental interaction where the public becomes co-author.’

Noud Heerkens was a researcher within the Situated Art and Design research group from 2016 until retiring in 2021. He also was a tutor at the Master Institute of Visual Cultures.

Noud Heerkens arrow

Research Group: Situated Art and Design

Living in cities developed around data and acting within the inscrutable structure of our techno-society demands art and design that can help understand how we relate to these rapidly changing surroundings and to reflect on that relationship. The research group Situated Art and Design responds to this exigency by fostering a situated turn in art and design through a diverse portfolio of interdisciplinary research projects in partnership with academic and cultural partners, as well as with government and industry.

Read more arrow
All news & events arrow

Thank you for your subscription! Please check your email inbox to confirm.

Okay