Caradt

Filter

  • Cultural and Creative Industries
  • Situated Art and Design
  • Biobased Art and Design
  • All

Search

Sensory connections – co-creatie sessie in Kunsthal Rotterdam

Maandag 15 januari ’24 vond de tweede co-creatiesessie plaats met dove, slechthorende en horende deelnemers in Kunsthal Rotterdamarrow. Deze sessie is onderdeel van een PhD onderzoek naar de potentie van Sensory Augmentation om de kloof tussen dove en horende mensen te overbruggen en een museumbezoek inclusiever te maken, door Michel Witterarrow.

 

Fancy some friction, honey?

De deelnemers verkennen in duo’s de expositie ‘Fancy some friction honey?’. In deze expositie worden 33 werken getoond die geselecteerd zijn door galeriehoudster Cockie Snoei, werken van kunstenaars die door haar galerie vertegenwoordigd worden. ‘Volgens Cokkie moet kunst grappig, bizar en zelfs lelijk zijn, maar nooit saai of voorspelbaar. Het moet tegendraads zijn, schuren en prikkelen, en de ideeën over wat kunst kan zijn, uitdagen.’ volgens de toelichting op de website van Kunsthal. De expositie bestaat dan ook uit een mix van heel verschillend werk. Fotografie, mixed media maquettes met geluid, filminstallaties en schilderijen komen samen in een roze ruimte.

 

Michel Witter introduceert in de ochtend zijn onderzoek. Tolken waren aanwezig om de presentatie te vertalen naar NGT en geschreven tekst. Tijdens de warming-up werd direct het hele lichaam aangesproken, de deelnemers werden ‘aangezet’ om daarna individueel de expositie te gaan ervaren en de opvallende bevindingen te noteren.

 

In duo’s maken de deelnemers prototypes met allerlei materiaal. Zij verbeelden voorstellen voor aanpassingen of toevoegingen aan de expositieruimte om een inclusievere ervaring te creëren. Om een veilige en gelijkwaardige creatieve setting te creëren, maken en overleggen de deelnemers zonder gebruik te maken van gesproken taal en NGT. Hun verkenning en resultaten geven Michel Witter en Caradt onderzoeker Jenny van den Broekearrow waardevolle inzichten voor vervolgonderzoek.

Meer weten over het onderzoek? Dit is de link naar de paper: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcomp.2022.991180/fullarrow

Dank aan Anke van Ree – Zuilhofarrow, David Snelsarrow, Mario Elshoutarrow en aan de (NGT/combi-) tolken die ik mede via Sandra Boertienarrow van stichting zo hoort hetarrow en Iris Wijnenarrow heb gevonden en zich zo goed hebben ingezet. De fotograaf Chantal van den Bergarrow maakte de foto’s voor publicatie. Sketch noters Loes Janssen en Wout Kruijer hebben de interacties tussen de deelnemers in beeld genoteerd, assistent Ninke Freijser maakte de foto’s voor de analyse ten behoeve van het onderzoek. En uiteraard aan alle fantastische deelnemers! Het was echt een intense en prachtige dag!

Tilburg Universityarrow, Caradt | Centre of Applied Research for Art, Design and Technologyarrow, Avans University of Applied Sciencesarrow

‘Imagination is the key to a strong inclusive society. Artistic work and situated design can contribute to a better understanding of the other.’

Jenny van den Broeke is a researcher within the Situated Art and Design research group, and a tutor on the Photography, Film & the Digital study programme at St. Joost school of Art & Design in Breda. In her own practice she works as a trainer, director, and producer of artistic projects that address social topics.

 

Jenny van den Broeke arrow

‘Investigating the potential of sensory augmentation to bridge the sensory gap between deaf and hearing.’

Michel Witter, with a foundation in computer science and digital art, integrates technology and art in education. As a tutor since 2002 at Communication & Multimedia Design program of Avans, he specializes in information design and accessibility. Currently, Michel is researching sensory augmentation for his PhD.

Michel Witter arrow

Research Group: Situated Art and Design

Living in cities developed around data and acting within the inscrutable structure of our techno-society demands art and design that can help understand how we relate to these rapidly changing surroundings and to reflect on that relationship. The research group Situated Art and Design responds to this exigency by fostering a situated turn in art and design through a diverse portfolio of interdisciplinary research projects in partnership with academic and cultural partners, as well as with government and industry.

Read more arrow

Thank you for your subscription! Please check your email inbox to confirm.

Okay