Maandag 15 januari ’24 vond de tweede co-creatiesessie plaats met dove, slechthorende en horende deelnemers in Kunsthal Rotterdam. Deze sessie is onderdeel van een PhD onderzoek naar de potentie van Sensory Augmentation om de kloof tussen dove en horende mensen te overbruggen en een museumbezoek inclusiever te maken, door Michel Witter.
Fancy some friction, honey?
De deelnemers verkennen in duo’s de expositie ‘Fancy some friction honey?’. In deze expositie worden 33 werken getoond die geselecteerd zijn door galeriehoudster Cockie Snoei, werken van kunstenaars die door haar galerie vertegenwoordigd worden. ‘Volgens Cokkie moet kunst grappig, bizar en zelfs lelijk zijn, maar nooit saai of voorspelbaar. Het moet tegendraads zijn, schuren en prikkelen, en de ideeën over wat kunst kan zijn, uitdagen.’ volgens de toelichting op de website van Kunsthal. De expositie bestaat dan ook uit een mix van heel verschillend werk. Fotografie, mixed media maquettes met geluid, filminstallaties en schilderijen komen samen in een roze ruimte.
Michel Witter introduceert in de ochtend zijn onderzoek. Tolken waren aanwezig om de presentatie te vertalen naar NGT en geschreven tekst. Tijdens de warming-up werd direct het hele lichaam aangesproken, de deelnemers werden ‘aangezet’ om daarna individueel de expositie te gaan ervaren en de opvallende bevindingen te noteren.
In duo’s maken de deelnemers prototypes met allerlei materiaal. Zij verbeelden voorstellen voor aanpassingen of toevoegingen aan de expositieruimte om een inclusievere ervaring te creëren. Om een veilige en gelijkwaardige creatieve setting te creëren, maken en overleggen de deelnemers zonder gebruik te maken van gesproken taal en NGT. Hun verkenning en resultaten geven Michel Witter en Caradt onderzoeker Jenny van den Broeke waardevolle inzichten voor vervolgonderzoek.
Meer weten over het onderzoek? Dit is de link naar de paper: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcomp.2022.991180/full
Dank aan Anke van Ree – Zuilhof, David Snels, Mario Elshout en aan de (NGT/combi-) tolken die ik mede via Sandra Boertien van stichting zo hoort het en Iris Wijnen heb gevonden en zich zo goed hebben ingezet. De fotograaf Chantal van den Berg maakte de foto’s voor publicatie. Sketch noters Loes Janssen en Wout Kruijer hebben de interacties tussen de deelnemers in beeld genoteerd, assistent Ninke Freijser maakte de foto’s voor de analyse ten behoeve van het onderzoek. En uiteraard aan alle fantastische deelnemers! Het was echt een intense en prachtige dag!
Tilburg University, Caradt | Centre of Applied Research for Art, Design and Technology, Avans University of Applied Sciences